METALL VA QOTISHMALARGA ISSIQLIK ISHLOVI BERISH TEXNOLOGIYALARINI TAKOMILLASHTIRISH VA ULARNING XOSSALARIGA TA’SIRI - Xodjiyev Oybek Rasulovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada metall va qotishmalarga issiqlik ishlovi berish texnologiyalarini  takomillashtirish  hamda  ularning  fizik-mexanik  xossalariga  ta’siri kompleks  tarzda  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  issiqlik  ishlovining  asosiy  turlari  — qotirish,  bo‘shatish,  normallash  va  tavlash  jarayonlari,  ularning  metallarning  ichki strukturasiga ta’siri ilmiy asosda o‘rganildi. Xususan, mikrostrukturadagi o‘zgarishlar, donachalar  o‘lchami,  dislokatsiyalar  zichligi  va  fazaviy  tarkibning  mexanik mustahkamlik, qattiqlik, plastiklik hamda zarbaga chidamlilikka ta’siri tahlil qilindi.