BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINI INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR VOSITASIDA MUSTAQIL FIKRLASHGA O‘RGATISH METODIKASI - Dildora Matkarimova Payzullayevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilarini  innovatsion texnologiyalar vositasida mustaqil fikrlashga o‘rgatish metodikasi nazariy va amaliy jihatdan  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  markaziga  mustaqil  fikrlashning  boshlang‘ich ta’limdagi o‘rni, innovatsion texnologiyalarning didaktik imkoniyatlari hamda ularni dars  jarayoniga  bosqichma-bosqich  tatbiq  etish  mexanizmlari  qo‘yiladi.  Tahlil natijasida mustaqil fikrlashni shakllantirish tayyor axborotni uzatish bilan emas, balki muammoli  vaziyat  yaratish,  kuzatish,  qiyoslash,  tahlil  qilish,  dalillash,  tanlash  va refleksiya  jarayonlarini  tashkil  etish  bilan  bog‘liqligi  asoslanadi.  Innovatsion texnologiyalar  esa  mazkur  jarayonni  faollashtiruvchi  vosita  sifatida  ko‘riladi:  ular o‘quvchini  faol  subyektga  aylantiradi,  individual  va  guruhli  ishlashni  kuchaytiradi, fikrni vizuallashtiradi, mustaqil izlanish va o‘zini nazorat qilish imkonini kengaytiradi.