5G TARMOQLARINING ARXITEKTURASI - Umarov Bekzod Azizovich; Qosimjonova Ziyoda (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada beshinchi avlod mobil aloqa texnologiyasi – 5G tarmoqlarining arxitekturasi, ishlash prinsiplari va asosiy imkoniyatlari batafsil tahlil qilinadi. 5G tarmoqlari yuqori tezlik, past kechikish va katta hajmdagi qurilmalarni bir  vaqtning  o‘zida  ulash  imkoniyati  bilan  ajralib  turadi.  Maqolada  5G arxitekturasining asosiy komponentlari – Radio Access Network (RAN), Core Network (CN), virtualizatsiya texnologiyalari, Network Slicing hamda Edge Computing kabi zamonaviy yondashuvlar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, sanoat, tibbiyot, transport va aqlli shaharlar tizimlarida 5G texnologiyasining qo‘llanilish istiqbollari va afzalliklari yoritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, 5G nafaqat mobil aloqa tizimi, balki raqamli iqtisodiyotning asosiy infratuzilmasi hisoblanadi.