TARIXIY MEROSNI SAQLASHDA RAQAMLASHTIRISH JARAYONINING AHAMIYATI - Toshpo'latova Go'zal (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Ushbu  maqolada  tarixiy  merosni  saqlashda  raqamlashtirish jarayonining  o‘rni  va  ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Zamonaviy  axborot  texnologiyalari yordamida  madaniy  va  tarixiy  obidalarni  raqamli  shaklga  o‘tkazish,  ularni  uzoq muddat saqlash, keng jamoatchilikka yetkazish hamda ilmiy tadqiqotlar uchun qulay sharoit  yaratish  imkoniyatlari  yoritiladi.  Shuningdek,  raqamlashtirish  jarayonida yuzaga keladigan muammolar, texnik va tashkiliy jihatlar hamda ularni bartaraf etish yo‘llari  ko‘rib  chiqiladi.  Maqolada  raqamli  arxivlar,  3D  modellashtirish  va  virtual muzeylarning tarixiy merosni asrashdagi roli alohida ta’kidlanadi.