NOSPETSIFIK YARALI KOLIT RENTGENOLOGIK TASHHISLASH - Qosimova Layloxon Zafarjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Nospetsifik  yarali  kolit  —  bu  yo‘g‘on  ichakning  surunkali yallig‘lanish kasalligi bo‘lib, uning tashxisida rentgenologik tekshiruv usullari muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada irrigoskopiya va kontrast rentgenografiya yordamida aniqlanadigan asosiy belgilar tahlil qilinadi. Kasallikda ichak devorining tekislanishi, gaustratsiyaning yo‘qolishi, “qo‘rg‘oshin quvur” (lead pipe) simptomi, shilliq qavat relefining  buzilishi  va  yarali  nuqsonlar  aniqlanishi  mumkin.  Rentgenologik tekshiruvlar  kasallikning  tarqalish  darajasi,  og‘irligi  hamda  asoratlarini  baholashda muhim  diagnostik  mezon  hisoblanadi.  Shu  bilan  birga,  zamonaviy  usullar  (KT  va MRT) bilan birgalikda qo‘llanilganda tashxis aniqligi yanada oshadi.