O‘ZBEKISTONDA YAIMNI VAQT QATORI MODELLARI ASOSIDA TAHLIL VA PROGNOZLASH - Raximova Umida Ziyadullayevna; Jumanazarov Og‘abek Ahmadjon o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada vaqt qatorlari asosida iqtisodiy ko‘rsatkichlarni prognozlash  masalalari  tahlil  qilingan.  Tadqiqotda  2015–2024-yillar  davomida O‘zbekiston  Respublikasining  yalpi  ichki  mahsuloti  (YAIM),  eksport  va  import ko‘rsatkichlari  asosida  trend,  mavsumiy  va  tasodifiy  komponentlar  o‘rganildi. Ekonometrik  usullar  yordamida  ko‘p  o‘zgaruvchili  regressiya  modeli  qurilib, modelning statistik ahamiyati baholandi. Olingan natijalar YAIMga eng katta ta’sir import ko‘rsatkichiga tegishli ekanligini, eksportning esa nisbatan past darajada ta’sir ko‘rsatishini  aniqladi.  Trend  tahlili  iqtisodiyotda  umumiy  o‘sish  mavjudligini ko‘rsatdi, tasodifiy komponentlar esa tashqi iqtisodiy omillar bilan izohlandi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy prognozlash va siyosat ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.