VAQT QATORLARI TAHLILI: TRENDLAR VA MAVSUMIY O‘ZGARISHLARNI ANIQLASH - Raximova Umida Ziyadullayevna; Xolberdiyev Sanjarbek Samadjon o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  2015–2024-yillar  oralig‘ida  O‘zbekiston Respublikasi sanoat mahsuloti  ishlab  chiqarish hajmining dinamikasi vaqt qatorlari tahlili  yordamida  tadqiq  etilgan.  Tadqiqotning  asosiy  maqsadi  sanoat  o‘sishidagi asosiy  trendlarni  aniqlash  hamda  mahsulot  hajmining  narxlar  indeksi  va  mehnat unumdorligi  bilan  bog‘liqligini  ekonometrik  modellashtirishdan  iborat.  Tahlil davomida  ko‘p  omilli  chiziqli  regressiya  modeli  qo‘llanildi  va  modelning  statistik ishonchliligi  (R²,  F-statistika,  Durbin-Watson)  tekshirildi.  Olingan  natijalar  shuni ko‘rsatadiki, tahlil qilinayotgan davrda sanoat hajmi 8 baravarga oshgan bo‘lib, bunda mehnat unumdorligining o‘sishi hal qiluvchi (determinant) omil bo‘lib xizmat qilgan. Maqola yakunida aniqlangan trend asosida 2025-yil uchun sanoat mahsuloti hajmining prognoz ko‘rsatkichlari hisoblab chiqilgan va sohani barqaror rivojlantirish bo‘yicha ilmiy takliflar berilgan.