RAQOBATLASHMAGAN BOZOR SHAROITIDA NARX BELGILASH TAMOYILLARI - X.A.Ulashev; S.S.Shodiyev; S.S.Xolberdiyev (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  zamonaviy  bozor  iqtisodiyotining  ajralmas qismi hisoblangan nomukammal raqobat (raqobatlashmagan bozorlar) sharoitida narx shakllanishining murakkab iqtisodiy mexanizmlari va tamoyillari fundamental jihatdan tadqiq  etiladi.  Tadqiqotning  dolzarbligi  shundaki,  real  iqtisodiyotda  sof  raqobatdan ko‘ra monopoliya, oligopoliya va monopolistik raqobat shakllari ko‘p uchraydi va bu sharoitda  narx  belgilash  firmalarning  strategik  ustunligini  ta’minlaydi.  Maqolada chegaraviy  tushum  (MR)  va  chegaraviy  xarajat  (MC)  tengligi  asosida  foydani maksimallashtirish  modeli  tahlil  qilinib,  turli  bozor  tuzilmalarida  narxning muvozanatlashish  jarayonlari  qiyosiy  o‘rganilgan.  Shuningdek,  iste’molchilarning talab egiluvchanligidan kelib chiqib qo‘llaniladigan narx diskriminatsiyasi usullari va ularning  bozordagi  ijtimoiy  farovonlikka  ta’siri  yoritilgan.  Olib  borilgan  tahlillar natijasida,  raqobatlashmagan  bozorlarda  narx  nafaqat  xarajatlarga,  balki  firmaning bozor  hokimiyati  darajasiga  bog‘liqligi  asoslangan  hamda  narx  siyosatini optimallashtirish bo‘yicha ilmiy xulosalar shakllantirilgan.