BLUETOOTH VA ZIGBEE TEXNOLOGIYALARINI TAQQOSLASH - Umarov Bekzod Azizovich; Turgʻunova Surayyo (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada zamonaviy simsiz aloqa texnologiyalari bo‘lgan Bluetooth  va  ZigBee  tizimlarining  asosiy  xususiyatlari,  ishlash  prinsiplari  hamda ularning  qo‘llanilish  sohalari  tahlil  qilingan.  Har  ikki  texnologiyaning  energiya samaradorligi,  ma’lumot  uzatish  tezligi,  tarmoq  topologiyasi  va  amaliy  qo‘llanish imkoniyatlari  qiyosiy  jihatdan  o‘rganilgan.  Shuningdek,  IoT  (Internet  of  Things) tizimlarida  ularning  o‘rni  va  ahamiyati  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalariga  ko‘ra, Bluetooth yuqori tezlik va qulay ulanish talab qilinadigan qurilmalar uchun, ZigBee esa  past  energiya  sarfi  va  katta  sensor  tarmoqlarida  foydalanish  uchun  samarali yechim ekanligi aniqlangan.