BUYUK IPAK YO’LI- XALQARO SAVDO TIZIMINING SHAKLLANISHI - Nurqulova Marjona To’lqin qizi; Yakubova Muhtaram Bakayevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Buyuk  Ipak  yo‘lining  shakllanish  jarayoni, uning  xalqaro  savdo  tizimi  sifatida  rivojlanish  bosqichlari  hamda  Sharq  va  G’arb o‘rtasidagi iqtisodiy, madaniy va siyosiy aloqalarga ko‘rsatgan ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, savdo yo‘lining paydo bo‘lishiga turtki bo‘lgan omillar, karvon savdosi, ot,  tuya,  ipak  savdosi,  qadimgi  davlatlar  o‘rtasidagi  munosabatlar  va  turli sivilizatsiyalar o‘rtasidagi integratsiya jarayonlari yoritiladi. Maqolada Ipak yo‘lining nafaqat iqtisodiy, balki madaniy almashinuv vositasi sifatidagi ahamiyati ham ilmiy asosda ochib beriladi.