MAKTABGACHA KATTA YOSHDAGI BOLALARDA KOMMUNIKATIV KOMPETENSIYANI SHAKLLANTIRISH METODLARI - Tursunova Muslimaxon Munavvar qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy maqolada maktabgacha katta yoshdagi bolalarda kommunikativ kompetensiyani shakllantirishning zamonaviy metodlari tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi  bolalarning  nutq  faoliyatini  rivojlantirish,  muloqot  madaniyatini shakllantirish  hamda  ijtimoiy  moslashuvini  ta’minlashga  xizmat  qiluvchi  samarali pedagogik  yondashuvlarni  aniqlashdan  iborat.  Maqolada  kuzatish,  tajriba-sinov, taqqoslash  va  tahlil  metodlaridan  foydalanildi.  Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  o‘yin texnologiyalari,  interfaol  metodlar  va  kommunikativ  mashg‘ulotlar  bolalarda  nutq faolligini oshiradi, erkin fikr bildirish ko‘nikmalarini rivojlantiradi hamda jamoa bilan samarali muloqot qilish kompetensiyasini shakllantiradi. Xulosa sifatida, maktabgacha ta’lim  jarayonida  kommunikativ  kompetensiyani  rivojlantirishga  yo‘naltirilgan metodlarni tizimli qo‘llash yuqori samaradorlikka ega ekanligi asoslandi.