HAZM NAYINING TURLI DARAJADAGI KIMYOVIY KUYISHIDA BUYRAK USTI BEZIDA YUZAGA KELADIGAN MORFOMETRIK O‘ZGARISHLAR. - Fayziyev Yusuf Kadirovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya            Ushbu maqolada hazm nayining turli darajadagi kimyoviy kuyishida buyrak usti bezida yuzaga keladigan morfometrik o‘zgarishlar eksperimental sharoitda o‘rganildi. Tadqiqot  davomida  oq  zotsiz  kalamushlarda  sirka  kislotasi  yordamida  kimyoviy kuyish modeli yaratildi va buyrak usti bezining morfometrik ko‘rsatkichlari histologik, gistokimyoviy  hamda  immunogistokimyoviy  usullar  orqali  tahlil  qilindi.  Natijalar buyrak usti bezining zona glomeruloza, zona fascikulata va zona retikularis qismlarida kattalashish,  hujayra  yadrolarining  gipertrofiyasi  va  stromaning  o‘zgarishlarini ko‘rsatdi.  Bu  o‘zgarishlar  organizmning  stressga  nisbatan  adaptiv  reaksiyasini ifodalaydi.  Tadqiqot  natijalari  kimyoviy  kuyishlarning  endokrin  tizimga  ta’sir mexanizmlarini chuqur tushunish imkonini beradi.