KOMPYUTER VIRUSLARINI KLASSIFIKATSIYA QILISHDA MATEMATIK KLASTERLASH ALGORITMLARINING ROLI - Axmedova Feruza G‘ayrat qizi; Yo‘ldashev Javohir Rasulbek o‘g‘li; Xoljigitov Dilmurod Xolmurod o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  ishda  kompyuter  viruslarini  aniqlash  va  ularni  turlarga ajratishda matematik klasterlash algoritmlarining roli o‘rganiladi. Ma’lumotlar asosida viruslarning  o‘xshash  xususiyatlarini  aniqlash  uchun  “K-means”,  “DBSCAN”  va “Hierarchical  clustering”  algoritmlari  qo‘llaniladi.  Tadqiqotning  maqsadi  —  yangi aniqlanmagan viruslarni ularning xatti-harakati yoki kod tuzilishiga qarab avtomatik ravishda  guruhlash  orqali  “tezkor  javob  berish  tizimini”  yaratishdir.  Natijada, klasterlash usullari yordamida zararli dasturlarni erta aniqlash, antivirus dasturlarining samaradorligini oshirish va kiberxavfsizlikni mustahkamlash imkoniyati yaratiladi.