SUN’IY INTELLEKTDA OPTIMALLASHTIRISH USULLARINING MATEMATIK MODELLASHTIRILISHI - Axmedova Feruza G‘ayrat qizi,; Yo‘ldashev Javohir Rasulbek o‘g‘li,; Xoljigitov Dilmurod Xolmurod o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  sun’iy  intellekt  (AI)  modellarini  o‘qitish jarayonida ishlatiladigan optimallashtirish usullari matematik jihatdan tadqiq qilinadi. Gradient descent va uning variatsiyalari, Newton va quasi-Newton metodlari hamda genetik  algoritmlar  kabi  populyar  metodlar  solishtiriladi.  Muhim  e’tibor  global minimumga  yaqinlashish,  lokal  minimumlardan  chiqish,  konvergensiya  tezligi  va hisob resurslaridan foydalanish samaradorligiga qaratiladi. Maqola optimallashtirish metodlarining  afzalliklari  va  kamchiliklarini  ko‘rsatadi  hamda  "gibrid"  yondashuv orqali optimal yechim taklif etadi.