INTERAKTIV MUAMMOLI O‘QITISHNING RAQAMLI KUZATUV ASOSIDA SAMARADORLIGINI BAHOLASH METODI - Axmedova Feruza G‘ayrat qizi; Egamov Umidjon Menglibek o‘g‘li; Xoljigitov Dilmurod Xolmurod o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezis ishida matematika darslarida muammoli o‘qitishning samaradorligini  aniqlashda  innovatsion  yondashuv  —  interaktiv  muammoli o‘qitishning  raqamli  kuzatuv  asosida  baholash  metodi  taklif  etiladi.  An’anaviy baholash  yondashuvlari  ko‘pincha  o‘quvchilarning  yakuniy  natijalarini  test  yoki yozma  ishlar  orqali  o‘lchash  bilan  chegaralanadi.  Mazkur  metod  esa  o‘qitish jarayonining  interaktiv,  kognitiv  va  ijtimoiy  jihatlarini  ham  o‘z  ichiga  oladi. Tadqiqotda o‘quvchilarning faolligi, mustaqil fikrlash darajasi, muloqot va hamkorlik ko‘rsatkichlari  raqamli  kuzatuv  jadvallari  yordamida  qayd  etiladi  hamda  ularning yig‘ma tahlili asosida samaradorlik indeksi (S) hisoblanadi. Metodning  asosiy  yangiligi  shundaki,  u  muammoli  o‘qitish  jarayonini  faqat natijaga emas, balki jarayonning o‘zini  — fikrlash tezligi, argument keltirish sifati, hamkorlik madaniyati kabi omillarni ham baholash imkonini beradi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, raqamli kuzatuv asosida olib borilgan muammoli o‘qitish o‘quvchilarda tanqidiy fikrlash, mantiqiy tahlil, ijodiy yondashuv va hamkorlik kompetensiyalarini rivojlantiradi.  Ushbu  metod  zamonaviy  ta’lim  texnologiyalarini  qo‘llagan  holda muammoli  o‘qitish  samaradorligini  obyektiv, raqamli  va  tizimli  baholashga  xizmat qiladi.