"GULLIVERNING SAYOHATLARI" ASARIDA IJTIMOIY HAYOT - Mardonova Madina Ikromovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  ingliz  yozuvchisi  Jonatan  Swiftning “Gulliverning sayohatlari” asarida aks etgan ijtimoiy hayot, jamiyatdagi adolatsizlik, inson va davlat munosabatlari, shuningdek yozuvchining satirik uslub orqali tanqidiy qarashlari tahlil qilinadi. Asar nafaqat sayohat haqidagi ertak ko‘rinishida, balki chuqur falsafiy va ijtimoiy mazmunga ega badiiy asar sifatida o‘rganiladi. Muallif asarda turli orollar, xalqlar va ularning hayot tarzi orqali 18-asr Angliya jamiyatidagi illatlarni — mansabparastlik, poraxo‘rlik, jaholat, ikkiyuzlamachilikni ochib beradi. Maqolada asar qahramonining  dunyoqarashi,  insoniy  qadriyatlarga  munosabati  va  yozuvchi tomonidan ilgari surilgan ijtimoiy g‘oyalar tahlil qilinadi.