GIPERAKTIVLIK SINDROMI BO‘LGAN BOLALARNING IJTIMOIY- PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Bahodirova Shahnoza Rustam qizi; Talipova Feruza Tayirovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  giperaktivlik  sindromi  (diqqat  yetishmovchiligi  va giperaktivlik  buzilishi  —  DYG‘B)  bo‘lgan  bolalarning  ijtimoiy-psixologik xususiyatlari, ularning muloqotdagi o‘ziga xosligi, emotsional holati hamda ijtimoiy moslashuv darajasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda zamonaviy psixologiya nazariyalari, xususan, R. Barkley, A. Bandura, J. Piaget va L.S. Vygotskiylarning shaxs rivojlanish va xulq-atvor nazariyalari asos sifatida qo‘llangan. Giperaktivlik sindromi markaziy asab tizimi faoliyatidagi o‘zgarishlar bilan bog‘liq bo‘lib, bolalarning diqqatni jamlay olmasligi,  impulsivligi,  tez  charchashi  va  hissiy  barqaror  emasligi  bilan  namoyon bo‘ladi.  Maqolada  DYG‘Bga  ega  bolalarda  ijtimoiy  muhitga  moslashishdagi qiyinchiliklar,  ularning  tengdoshlar  bilan  muloqoti,  o‘qishdagi  motivatsiya  va  o‘z-o‘zini nazorat qilish qobiliyatlari psixologik jihatdan tahlil etiladi.