BOSHLANG’ICH SINF O‘QUVCHILARIDA EVRISTIK- IZLANUVCHANLIK SIFATLARINI SHAKLLANTIRISHNING NAZARIY- METODOLOGIK ASOSLARI - Matkarimov M.M (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Maqolada  boshlang’ich  sinf  o’quvchilarining  evristik-tadqiqot faoliyatini  shakllantirishning  nazariy  va  uslubiy  asoslari  ko'rib  chiqiladi.  “Evristik faoliyat”  tushunchasining  pedagogik  talqini,  uning  ta’lim-tarbiya  jarayonidagi ahamiyati,  shuningdek,  tadqiqot  faoliyatining  bolalar  tafakkurini  faollashtirish  va mustaqil  fikrlash  qobiliyatlarini  rivojlantirishdagi  ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Muallif boshlang‘ich  sinflarda  o‘quvchilarning  yosh  va  psixologik  xususiyatlarini  hisobga olgan holda evristik yondashuvga asoslangan o‘qitish texnologiyalaridan foydalanish samaradorligini  asoslab  beradi.  O‘quvchilarda  qiziquvchanlik,  mustaqillik, tashabbuskorlik kabi fazilatlarni evristik topshiriqlar, muammoli vaziyatlar va ijodiy izlanishga  qaratilgan  faoliyatlar  orqali  rivojlantirish  imkoniyatlari  ochib  berilgan. Maqola  boshlang'ich  sinf  o'qituvchilari,  metodistlar,  ta’lim  muassasalari  rahbarlari, pedagogik sohadagi tadqiqotchilar uchun foydali bo‘lishi mumkin.