AQLLI SHAHAR “SMART CITY” LOYIHALARIDA BUYUMLAR INTERNETI “IoT” VA KATTA MA’LUMOTLAR “BIG DATA” YORDAMIDA TRANSPORT OQIMINI OPTIMALLASHTIRISH TIZIMINING SAMARADORLIGI - Rizoyeva Ruxshona Rustamovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada aqlli shahar “Smart City” konsepsiyasi doirasida transport oqimini boshqarish va optimallashtirish jarayonlarida Buyumlar Interneti IoT va  Katta  ma’lumotlar  Big  Data  texnologiyalarining  qo‘llanilishi  tahlil  qilinadi. Bugungi kunda yirik shaharlar infratuzilmasida transport tizimining samarali ishlashi nafaqat iqtisodiy, balki ekologik barqarorlik uchun ham dolzarb masala hisoblanadi. IoT qurilmalari yordamida transport vositalari, svetoforlar, yo‘l harakati datchiklari va video  kuzatuv  tizimlari  orqali  real  vaqt  rejimida  ma’lumot  yig‘ish  va  Big  Data texnologiyalari orqali ularni tahlil qilish transport oqimini muvofiqlashtirish imkonini beradi.