MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA NUTQ RIVOJLANISHINING NORMATIV KO’RSATKICHLARI - Maxmudova Dildora Tursunovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Maktabgacha yoshdagi bolalarda nutq rivojlanishining normativ koʻrsatkichlari  bolaning  til  qobiliyatining  shakllanishi  va  rivojlanish  jarayonini baholashda muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada nutq rivojlanishining normativ bosqichlari, ijtimoiy-madaniy omillar taʼsiri hamda neyropsixologik asoslari yoritiladi. Tadqiqotda  tilning  fonetik,  leksik,  grammatik  va  pragmatik  komponentlari rivojlanishining  yoshga  mos  normativ  chegaralari  aniqlandi.  Shu  bilan  birga, maktabgacha  yoshdagi  bolalarda  nutqning  kechikishi  yoki  buzilishining  diagnostik mezonlari ham ko‘rib chiqildi. Maqola nutq rivojlanishini qo‘llab-quvvatlash va erta aralashuv strategiyalarini ishlab chiqishda ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.