BIOPOLIMERLARNING (OQSIL, LIPID, NUKLEIN KISLOTA) TUZILISHI FUNKSIYASI VA DNK REPLIKATSIYASI JARAYONINING MOLEKULYAR ASOSLARI - MAMLAKAT UMAROVA MIRZALIYEVNA, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA   Ushbu  maqolada  biopolimerlar  oqsillar,  lipidlar  va  nuklein  kislotalarning tuzilishi,  molekulyar  xususiyatlari  va  biologik  funksiyalari  tahlil  qilinadi.  Oqsillar hujayrada  fermentlar,  struktura  va  signalizatsiya  jarayonlarini  ta’minlaydi;  lipidlar membrana  tuzilishi,  energiya  zaxiralari  va  hujayra  ichidagi  moddalarni  transport qilishda  muhim  rol  o‘ynaydi;  nuklein  kislotalar  esa  genetik  axborotni  saqlash  va uzatish  vazifasini bajaradi.  Shuningdek, maqolada  DNK  replikatsiyasi  jarayonining molekulyar asoslari, shu jumladan, helikaza, polimeraza va ligaza fermentlarining roli yoritilgan.  DNKning  ikki  zanjirli  spiral  tuzilishi  va  komplementarlik  printsipi replikatsiyaning  aniqligi  va  samaradorligini  ta’minlaydi.  Tadqiqot  natijalari molekulyar  biologiya,  genetika  va  biokimyo  sohalaridagi  amaliy  tadqiqotlar  uchun nazariy asos yaratadi.