CHET TILINI O‘RGANISHDA MOTIVATSIYANING AHAMIYATI - Zafarova Nilufar Zafar qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada chet tilini o‘rganishda motivatsiyaning ahamiyati va roli o‘rganiladi. Psixologik nazariyalar (Self-Determination Theory, Expectancy-Value  Theory,  Social  Cognitive  Theory)  asosida  tahlil qilingan. Tadqiqotda 150  ta talaba  ishtirok  etgan  bo‘lib,  motivatsiya  darajasi  va  akademik  natijalar  o‘rtasidagi bog'lanish aniqlandi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, ichki motivatsiya talabalarning chet tilni  o‘rganish  muvaffaqiyatiga  ijobiy  ta’sir  ko‘rsatadi.  Samarali  o‘qituvchi strategiyalari va motivatsiyani oshirish usullari taklif etilgan.