BYUROKRATIK BOSHQARUVNING AMALDAGI KO’RINISHLARI - Xonxo’jayev Ozodbek, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  byurokratik  boshqaruvning  zamonaviy  davlat boshqaruvidagi  amaldagi  ko‘rinishlari  nazariy  va  qiyosiy  tahlil  asosida  yoritilgan. Muallif  byurokratiyani  faqat  klassik  iyerarxik  tizim  sifatida  emas,  balki agentliklashgan boshqaruv, quyi bo‘g‘inlardagi byurokratiya, raqamli byurokratiya va algoritmik byurokratiya kabi yangi shakllarda ham namoyon bo‘layotgan murakkab boshqaruv  mexanizmi  sifatida  talqin  qiladi.  Tadqiqotda  aralash  metodologiya qo‘llanib,  nazariy  manbalar,  xalqaro  tashkilotlar  hisobotlari  hamda  statistik  bazalar asosida  qiyosiy  va  miqdoriy  tahlil  amalga  oshirilgan.  Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki, zamonaviy  byurokratik  boshqaruv  gibrid  tuzilma  kasb  etib,  unda  qonuniylik, barqarorlik,  tezkorlik,  integratsiya  va  ma’lumotga  tayangan  qarorlar  bir-biri  bilan uyg‘unlashmoqda. Shu bilan birga, muvofiqlashtirish, javobgarlik, shaffoflik va sifat nazorati  bilan  bog‘liq  muammolar  ham  murakkablashayotgani  asoslangan  tarzda ko‘rsatilgan.  Maqolada  byurokratik  boshqaruvni  baholashda  tashkiliy  tuzilma  bilan birga  kadrlar  siyosati,  institutsional  salohiyat  va  unumdorlik  ko‘rsatkichlarini  ham hisobga olish zarurligi ta’kidlanadi.