MARKAZLASHGAN IQTISODIYOTDAN BOZOR IQTISODIYOTIGA O'TISH VA ULARNING STATISTIK TAHLILI - Raxmatova Baxora, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  markazlashgan  iqtisodiyotdan  bozor iqtisodiyotiga o‘tish jarayonining nazariy asoslari hamda uning iqtisodiy ko‘rsatkichlar orqali  ifodalangan  statistik  tahlili  o‘rganiladi.  Tadqiqotda  o‘tish  iqtisodiyoti konsepsiyasi  doirasida  iqtisodiy  islohotlarning  asosiy  yo‘nalishlari  — xususiylashtirish,  narxlarni  liberallashtirish  va  institutsional  o‘zgarishlar  tizimli ravishda  tahlil  qilinadi.  O‘zbekiston  misolida  YaIM  o‘sish  sur’atlari,  inflyatsiya darajasi,  ishsizlik  ko‘rsatkichi,  tashqi  savdo  hajmi  va  xususiy  sektor  ulushining dinamikasi  statistik  ma’lumotlar  asosida  baholanadi.  Tadqiqot  natijalari  iqtisodiy islohotlarning  makroiqtisodiy  barqarorlikni  ta’minlash,  bozor  mexanizmlarini shakllantirish va iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantirishdagi muhim rolini ko‘rsatadi.