HUQUQIY JAVOBGARLIK: ASOSLARI, TURLARI VA BELGILARI - Normurodov Sunnatbek Oybekovich,; Irnazarov Shuxrat Najmetdinovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola huquqiy javobgarlik institutiga bagʻishlangan. Maqolada huquqiy javobgarlikning tushunchasi, belgilari va uni boshqa ijtimoiy javobgarlik turlaridan farqlovchi  xususiyatlar  tahlil  etiladi.  Huquqiy  javobgarlikning  asoslari  —  ya’ni huquqbuzarlikning  tarkibi  va  huquq  normasi  —  alohida  koʻrib  chiqiladi. Javobgarlikning  asosiy  turlari:  jinoyat,  ma’muriy,  fuqarolik,  intizomiy  va  moddiy javobgarlik  bir-biri  bilan  qiyosiy  tarzda  oʻrganiladi.  Oʻzbekiston  Respublikasida huquqiy javobgarlik sohasidagi soʻnggi islohotlar va 2024—2025 yillardagi statistik koʻrsatkichlar  tahlil  etiladi.  Maqola  ilmiy  xulosalar  va  amaliy  tavsiyalar  bilan yakunlanadi.