INTERNET TILI VA UNING LINGVISTIK XUSUSIYATLARI - Raimkulova Shahina Sardor qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  tadqiqot  raqamli  ekotizimlarda  tilning  tarkibiy  va  funktsional evolyutsiyasi  bo‘yicha  keng  qamrovli  akademik  tahlilni  taqdim  etadi.  Maqolada an’anaviy ortografiyadan "Netspeak" (internet tili) va kiber-lingvistik moslashuvning murakkab mexanizmlariga o‘tish jarayoni o‘rganiladi. Tadqiqot sinxron va asinxron raqamli  muloqot  cheklovlari  qanday  qilib  "lingvistik  filtr"  vazifasini  bajarishini, grafologik innovatsiyalar, leksik kompressiya va paralingvistik vositalarning virtual muloqotni  optimallashtirishdagi  rolini  baholaydi.  Sotsiolingvistika  prinsiplarini kognitiv  diagnostika  bilan  sintez  qilish  orqali  maqola  raqamli  platformalar kommunikativ  "ishqalanishni"  qanday  kamaytirishi  va  ekspressiv  zichlikni  qanday oshirishini tahlil qiladi. Tadqiqot xulosasiga ko‘ra, internet lingvistikasi raqamli-vizual karkaslar bilan uyg‘unlashgan semiotik samaradorlikning yangi standartini ifodalaydi.