ANEMIYADA GEMOGLOBIN SINTEZI VA TEMIR ALMASHINUVI BUZILISHINING BIOKIMYOVIY MEXANIZMLARI - Usmonova Xurshida Xolboyevna,; Norqulova Aziza Ne’mat qizi,; Ibragimova Malika Isroil qizi,; O’ralova Nigina Muhiddin qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Anemiya  rivojlanishining  molekulyar  va biokimyoviy  asoslari  chuqur  tahlil  qilinadi.  Asosiy  e’tibor  gemoglobin  sintezining buzilish  mexanizmlari,  temir  almashinuvining  izdan  chiqishi  hamda  ularning eritrotsitlar funksional holatiga ta’siriga qaratilgan. Temirning so‘rilishi, tashilishi va hujayra  darajasida  utilizatsiya  qilinishi  jarayonlaridagi  o‘zgarishlar  kislorod  tashish tizimining  samaradorligini  pasaytirishi  ilmiy  jihatdan  asoslab  beriladi.  Shuningdek, vitamin B12 va folat yetishmovchiligining gemopoez jarayoniga ta’siri ham yoritiladi. Maqolada biologik va kimyoviy omillarning o‘zaro bog‘liqligi asosida anemiyaning kelib chiqish sabablari tizimli ravishda ko‘rib chiqilib, uning klinik ahamiyati ochib beriladi. Tadqiqot natijalari anemiyani erta aniqlash va profilaktika choralarini ishlab chiqishda muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.