QISHLOQ XO’JALIGIDA SUVNI TEJOVCHI TEXNOLOGIYALARNING IQTISODIY SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Tursunboyeva Namuna Nematillo qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  qishloq  xo‘jaligi  sohasida  suvni tejovchi  texnologiyalarni  (tomchilatib,  yomg‘irlatib  va  diskret  sug‘orish)  joriy etishning iqtisodiy samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida respublikaning suv tanqisligi kuzatilayotgan hududlarida ushbu texnologiyalarni qo‘llash orqali erishilgan hosildorlik  o‘sishi,  xarajatlarning  kamayishi  va  resurs  tejash  ko‘rsatkichlari  ko‘rib chiqiladi.  Shuningdek,  maqolada  fermer  xo‘jaliklariga  berilayotgan  davlat subsidiyalari va imtiyozli kreditlarning investitsion jozibadorlikka ta’siri baholanadi. Tahlillar natijasida suvni tejovchi uskunalar o‘zini oqlash muddati va ularning tarmoq rentabelligini oshirishdagi roli bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.