YANGI O’ZBEKISTONNING IQTISODIY RIVOJLANISHIDA GENDER TENGLIKNING AHAMIYATI - Azamatova Farzona Azizjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Yangi O‘zbekistonning iqtisodiy yuksalishida gender  tengligini  ta’minlashning  strategik  o‘rni  va  ahamiyati  tahlil  qilinadi. Tadqiqotda bank-moliya, soliq va bojxona tizimlarida xotin-qizlarning ulushi hamda ularning  boshqaruv  jarayonlaridagi  ishtiroki  statistik  ma’lumotlar  asosida  ko‘rib chiqilgan.  Ayniqsa,  maqolada  mehnat  bozoridagi  transformatsiya  jarayonlari  tahlil qilinib,  ilgari  an’anaviy  "erkaklar  sohasi"  sanalgan  og‘ir  sanoat  va  transport tarmoqlarida,  xususan,  yuk  krani  operatori  va  poyezd  mashinisti  kabi  murakkab kasblarda  faoliyat  yuritayotgan  ayollar  misolida  kadrlar  salohiyatining  o‘zgarish dinamikasi  yoritilgan.  Shuningdek,  xotin-qizlarning  iqtisodiy  huquqlarini  himoya qilishga  qaratilgan  so‘nggi  yillardagi  islohotlar  va  davlat  dasturlarining  amaliy samaradorligi tahlil etilgan.