ISPAN MODERNIZMI VA PSIXOLINGVISTIKA: XUAN RAMON JIMENESDA ICHKI NUTQNING IJODIY FUNKSIYALARI - Qurbonova Ziyoda Abduraxmanovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Maqolada ispan modernizmi kontekstida Xuan Ramon Ximenes ijodidagi  ichki  nutq  hodisasi  psixolingvistik  yondashuv  asosida  tahlil  qilinadi. Tadqiqot markazida badiiy ong, xotira, lirik idrok, senzitiv tasvir va ichki dialogning ijodiy  funksiyalari  turadi.  Ximenes  poetikasi  tashqi  voqelikni  oddiy  tasvirlashdan ko‘ra,  subyekt  ongida  kechadigan  nutqiy-hissiy  jarayonlarni  estetik  shaklga aylantirishi bilan ajralib turadi. “Platero y yo” va “Diario de un poeta recién casado” asarlari  misolida  muallifning  ichki  monolog,  assotsiativ  tafakkur,  xotira  bilan bog‘langan  obraz  yaratish,  ritmik  takror  va  lirik  murojaat  usullaridan  foydalanishi ko‘rsatiladi.