TIBBIYOT LABORATORIYA YO‘NALISHI TALABALARIDA PREANALITIK XATOLARNI ANIQLASH VA OLDINI OLISH BO‘YICHA KASBIY TAYYORGARLIKNI TAKOMILLASHTIRISH - Abdusattorova Sarafroz Abdusamad qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  tibbiyot  laboratoriya  yo‘nalishi  talabalarida  preanalitik xatolarni  aniqlash  va  oldini  olish  bo‘yicha  kasbiy  tayyorgarlikni  takomillashtirish masalasi  tahlil  qilindi.  Klinik-laborator  diagnostikada  preanalitik  bosqich  laborator natijalarning  ishonchliligiga  bevosita  ta’sir  ko‘rsatadi.  Bemorni  noto‘g‘ri identifikatsiya  qilish,  mos  bo‘lmagan  probirkadan  foydalanish,  gemolizlangan namuna, yetarli bo‘lmagan qon hajmi, noto‘g‘ri saqlash va transportirovka qilish kabi xatolar  diagnostik  natijalarning  buzilishiga  olib  kelishi  mumkin.  Tadqiqotda preanalitik xatolarni o‘qitishda amaliy mashg‘ulotlar, simulyatsion vaziyatlar, standart algoritmlar va OSCE asosidagi baholashning samaradorligi ko‘rib chiqildi. Natijalar shuni  ko‘rsatdiki,  preanalitik  bosqich  bo‘yicha  maxsus  tayyorgarlik  talabalarning laborator  xavfsizlik  madaniyati,  xatolarni  aniqlash  ko‘nikmasi  va  klinik-laborator fikrlashini  rivojlantiradi.  Preanalitik  xatolarni  oldini  olishga  qaratilgan  o‘quv modullarini tibbiyot laboratoriya ishi ta’lim dasturlariga keng joriy etish tavsiya etiladi.