KLINIK-LABORATOR DIAGNOSTIKADA TALABALARNING AMALIY KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISHDA SIMULYATSION LABORATORIYA MASHG‘ULOTLARINING AHAMIYATI - Murodova Jumagul Bahrom qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  klinik-laborator  diagnostika  fanini  o‘qitishda  simulyatsion laboratoriya  mashg‘ulotlarining  tibbiyot  laboratoriya  ishi  yo‘nalishi  talabalarida amaliy  kompetensiyani  rivojlantirishdagi  ahamiyati  tahlil  qilindi.  Klinik-laborator diagnostika  jarayonida  talabalardan  biologik  material  bilan  ishlash,  xavfsizlik qoidalariga rioya qilish, preanalitik xatolarni aniqlash, laborator natijalarni talqin qilish va klinik qaror qabul qilish kabi kasbiy ko‘nikmalar talab etiladi. Simulyatsion ta’lim real  klinik-laborator  sharoitga  yaqinlashtirilgan  xavfsiz  o‘quv  muhitini  yaratib, talabaga  amaliy  harakatlarni  takroriy  bajarish,  xatolarni  tahlil  qilish  va  mustaqil fikrlash  imkonini  beradi.  Tadqiqotda  an’anaviy  ta’lim  va  simulyatsion  laboratoriya mashg‘ulotlari asosida tashkil etilgan ta’lim samaradorligi qiyosiy baholandi. Natijalar simulyatsion yondashuv talabalar amaliy ko‘nikmalari, laborator xavfsizlik madaniyati va klinik-laborator fikrlash darajasini oshirishini ko‘rsatdi. Simulyatsion laboratoriya mashg‘ulotlarini  tibbiyot  laboratoriya  ishi  yo‘nalishida  keng  joriy  etish  maqsadga muvofiq hisoblanadi.