INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA SUN’IY INTELLEKT TERMINOLOGIYASINING KORPUSGA ASOSLANGAN QIYOSIY TAHLILI - Nazarova Sevinchoy Umarbekovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur  tezisda  ingliz  va  o‘zbek  tillarida  sun’iy  intellekt  (SI) terminologiyasining korpusga asoslangan qiyosiy tahlili amalga oshiriladi. Tadqiqotda zamonaviy lingvistikaning muhim yo‘nalishlaridan biri bo‘lgan korpus lingvistikasi metodlari  qo‘llanilib,  SI  sohasiga  oid  terminlarning  qo‘llanish  chastotasi,  tarjima strategiyalari hamda semantik mosligi o‘rganiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ingliz tilida  terminologiya  yuqori  darajada  standartlashgan  bo‘lsa,  o‘zbek  tilida  terminlar asosan  tarjima,  transliteratsiya  va  o‘zlashma  shakllar  orqali  ifodalanadi.  Tadqiqot o‘zbek tilida ilmiy-texnik terminologiyani rivojlantirish zarurligini ko‘rsatadi.