SUN’IY INTELLEKT TERMINLARINING O‘ZBEK TILIDAGI SEMANTIK MOSLASHUVI - Nazarova Sevinchoy Umarbekovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur  tezisda  sun’iy  intellekt  (SI)  terminlarining  o‘zbek  tilidagi  semantik moslashuvi  masalasi  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  zamonaviy  lingvistikaning  dolzarb yo‘nalishlaridan biri bo‘lgan terminologiya va semantika yondashuvlari asosida SIga oid  terminlarning  o‘zbek  tiliga  kirib  kelish  jarayoni  o‘rganiladi.  Xususan, terminlarning  ma’no  kengayishi,  torayishi  va  qisman  o‘zgarishi  kabi  semantik hodisalar  tahlil  qilinadi.  Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  o‘zbek  tilida  SI  terminlari ko‘pincha ingliz tilidan to‘g‘ridan-to‘g‘ri o‘zlashtiriladi yoki tarjima qilinadi, biroq bu jarayonda  ularning  dastlabki  semantik  xususiyatlari  to‘liq  saqlanmaydi.  Tadqiqot o‘zbek  tilida  ilmiy  terminlarning  semantik  jihatdan  aniq  va  barqaror  shakllanishi zarurligini ko‘rsatadi.