O‘ZBEKISTONDA NORMATIV-HUQUQIY HUJJATLAR LOYIHALARINI TAYYORLASHDA YURIDIK TEXNIKA MUAMMOLARI VA ULARNI BARTARAF ETISH YO‘LLARI - Eshboyev Elyorbek Shuhrat o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  O‘zbekistonda  normativ-huquqiy  hujjatlar loyihalarini  tayyorlash  jarayonida  yuridik  texnikaning  dolzarb  muammolari  ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Xususan, qonun loyihalarida uchrayotgan terminologik  noaniqliklar,  normativ  kolliziyalar,  takroriy  normalar,  havolaki  va blanket  normalarning  nomuvofiq  qo‘llanilishi,  huquqiy  konstruktsiyalardagi kamchiliklar  hamda  qonunchilik  tilining  murakkabligi  masalalari  o‘rganiladi. Shuningdek,  maqolada  normativ-huquqiy  hujjatlar  sifatini  ta’minlashda  yuridik texnikaning  tutgan  o‘rni,  qonun  ijodkorligi  jarayonida  mavjud  institutsional  va protsessual muammolar tahlil etiladi. Xorijiy tajriba hamda milliy qonunchilik asosida ushbu  muammolarni  bartaraf  etish  yo‘llari,  jumladan,  yuridik-texnik  standartlarni takomillashtirish,  qonun  loyihalarining  ekspertizasini  kuchaytirish,  LegalTech  va raqamli texnologiyalarni joriy etish, shuningdek huquq ijodkorligi sifatini oshirishga qaratilgan  taklif  va  tavsiyalar  ilgari  suriladi.  Maqola  natijalari  normativ-huquqiy hujjatlar loyihalarini tayyorlash amaliyotini takomillashtirishga xizmat qiladi.