INSHOOTLARNING VAQT MOBAYNIDA CHO‘KISHI VA GRUNTLAR KONSOLIDATSIYASI TAHLILI - Umarov Xurshidjon O‘tkirjon o‘gli,; Shahnoza Xalimova Rahimjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada binolar poydevori ostidagi gruntlarning yuklama ta’sirida vaqt davomida deformatsiyalanish jarayoni tadqiq etiladi. Tadqiqotda gilli va lyossimon gruntlarning filtratsion konsolidatsiya nazariyasi, cho‘kish tezligiga ta’sir etuvchi  omillar  va  O‘zbekiston  sharoitida  poydevorlarni  loyihalashning  o‘ziga  xos xususiyatlari tahlil qilingan. Maqola muhandis-loyihachilar va talabalar uchun ilmiy-uslubiy manba bo‘lib xizmat qiladi.