THE DEPICTION OF WAR IN WORLD WAR 1 LITERATURE - Kurbonova Mohlaroyim, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola Birinchi jahon urushi adabiyotida mojaroning turli xil tasvirlanish usullarini  ko'rib  chiqadi,  oddiy  qahramonlik  hikoyalaridan  tashqariga  chiqib, zamonaviy  urushning  chuqur  psixologik,  ijtimoiy  va  jismoniy  ta'sirlarini  o'rganadi. Unda  turli  jangovar  davlatlarning  asosiy  adabiy  asarlari  tahlil  qilinadi,  umidsizlik, travma,  xandaq  urushining  insoniylikdan  mahrum  qiluvchi  ta'sirlari  hamda  shon-shuhrat  va  vatanparvarlikning  an'anaviy  tushunchalarini  shubha  ostiga  qo'yish  kabi mavzular  yoritiladi.  Turli  adabiy  javoblarni  solishtirish  va  qarama-qarshi  qo'yish orqali,  tadqiqot  davrning  nasr,  she'riyat  va  dramasida  aks  etgan  urush  haqiqatining o'zgaruvchan  tushunchasini  ochib  beradi.  Yakuniy  xulosaga  ko'ra,  ushbu  adabiy tasvirlar jamoatchilik fikrini sezilarli darajada shakllantirgan va keyingi urushga qarshi harakatlar uchun asos yaratgan.