MENINGOENSEFALITNI KELIB CHIQISHI, SABABLARI VA ZAMONAVIY DAVOLASH USULLARI - Xodjamova Gulbaxor Adhamjon qizi,; Raxmonova Nasiba, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada meningoensefalitning etiyologiyasi, sabablari va zamonaviy davolash yondoshuvlari muhokama qilinadi. Meningoensefalit — bu miya va uning atrofidagi parda (meninges)ning yallig‘lanishi bilan tavsiflanadigan  hayot uchun  xavfli  holatdir.  Ushbu  kasallik  turli  xil  etiyologik  omillar  natijasida  yuzaga kelishi  mumkin,  jumladan,  virusli,  bakterial,  zamburug‘li  va  parazitar  infeksiyalar, shuningdek,  avtoimmun  kasalliklar  kabi  infeksiyaviy  bo‘lmagan  sabablarTezkor tashxis  qo‘yish  va  davolash  kasallikning  o‘lim  va  nogironlikka  olib  kelish  xavfini kamaytirishda juda muhimdir. Tashxis usullarining rivojlanishi, jumladan, PCR testi va  neyroimaging  (miya  tasviri)  yordamida  erta  aniqlashning  imkoniyati  oshdi. Davolash usullari turli sabablar asosida antivirus, antibakterial va  immunosupressiv terapiyalar  orqali  takomillashgan.  Davolashning  takomillashishiga  qaramay, bemorlarning  yoshi,  kasallikning  erta  davolanishi  va  ilgari  mavjud  sog‘liq muammolari kabi omillar natijalarga ta’sir ko‘rsatadi.