SHPRITS CHIQINDILARINI EKOLOGIYAGA TA’SIRI VA UTILIZATSIYA QILINISHI - Merganova Ulug‘oy Ixtiyorovna; Ayubova Indiraxon Hamidovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.Tibbiyot  tizimida  bir  martalik  shpritslardan  keng  foydalanishi, Shprits chiqindilari biologik, kimyoviy va jismoniy xavflarni o‘zida mujassam etgan bo‘lib,  ularni  noto‘g‘ri  boshqarish  atrof-muhit  va  inson  salomatligiga  jiddiy  zarar yetkazishi mumkin. Shu sababli, shprits chiqindilarini to‘g‘ri utilizatsiya qilish global ekologik  muammolardan  biri  hisoblanadi.  Shprits  chiqindilarining  tarkibi  va xususiyatlari bu materiallar tabiiy sharoitda juda sekin parchalanadi. Masalan, plastik qismlar  yuz  yillab  saqlanib  qolishi  mumkin.  Bundan  tashqari, ishlatilgan  shpritslar ko‘pincha qon va boshqa biologik suyuqliklar bilan ifloslangan bo‘ladi.