JARROHLIK AMALIYOTLARIDA ERAS PROTOKOLLARI DOIRASIDA MULTIMODAL ANALGEZIYANING SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Zaydiniddinov Alijon Ahmedjon o‘gli,; Madolimova Madinabonu Rustamjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA:Ushbu ilmiy  maqolada zamonaviy jarrohlik amaliyotlarida jarrohlikdan  keyingi  jadal  tiklanish  protokollarining  markaziy  va  ajralmas  qismi hisoblangan  multimodal  analgeziya  yondashuvining  klinik  samaradorligi  atroflicha tahlil  qilinadi.  Tadqiqotning  dolzarbligi  jarrohlik  agressiyasiga  javoban  yuzaga keladigan  neyroendokrin  o‘zgarishlarni  boshqarish  hamda  an’anaviy og‘riqsizlantirishda  qo‘llaniladigan  yuqori  dozali  narkotik  moddalarning  salbiy asoratlarini minimallashtirish zarurati bilan izohlanadi. Tadqiqot metodologiyasi doirasida xalqaro anesteziologiya tavsiyalari asosida shakllantirilgan  multimodal  yondashuv,  jumladan,  regional  anesteziya  usullari, nosteroid  yallig‘lanishga  qarshi  vositalar,  paratsetamol  hamda  magniy  sulfat moddalarining  vena  ichiga  yuborilishi  kabi  komponentlar  qo‘llanildi.  Tadqiqot natijalari  shuni  ko‘rsatdiki,  multimodal  analgeziya  qo‘llanilgan  guruhda  narkotik analgetiklarga  bo‘lgan  ehtiyoj  an’anaviy  usulga  nisbatan  qirq  besh-ellik  foizga kamaydi.  Bu  o‘z  navbatida  operatsiyadan  keyingi  ko‘ngil  aynishi,  qusish  va  ichak motorikasining  sustlashishi  kabi  nojo‘ya  ta’sirlarning  sezilarli  darajada  pasayishiga xizmat qildi. Bemorlarning operatsiyadan keyingi dastlabki olti-sakkiz soat ichida mustaqil harakatlanish  darajasi  oshganligi  va  shifoxonada  yotish  muddati  o‘rtacha  ikki-uch kunga  qisqarganligi  qayd  etildi.  Xulosa  sifatida  multimodal  analgeziya  jarrohlik stressini  samarali  boshqarish,  asoratlarni  kamaytirish  va  bemorlarning  tez  fursatda sog‘ayishini ta’minlashda eng xavfsiz strategiya ekanligi isbotlandi.