ASAB TIZIMI VA STRESS FIZIOLOGIYASI: BOLALAR VA O‘SMIRLAR UCHUN PSIXONEYROIMMUNOLOGIK TADQIQOTLAR - Mamadaliyeva Oydinoy Baxtiyorjon qizi,; Aliyeva Ra’no Amanullayevna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola bolalar va o‘smirlarning stressga bo‘lgan fiziologik va psixologik javob mexanizmlarini psykoneyroimmunologiya nuqtai nazaridan tahlil qiladi. Stressning asab tizimi, endokrin tizimi va immun tizimi o‘rtasidagi murakkab o‘zaro ta’sirlari tushuntiriladi. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, bolalar ruhiy-emotsional muhitidagi omillar ularning jismoniy sog‘ligiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi.