O‘ZBEK ADABIYOTIDA TARIXIY ROMAN TARAQQIYOTI - Muhammadiyeva Shahnoza, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada o‘zbek adabiyotida tarixiy roman janrining shakllanishi va taraqqiyoti ilmiy-ommabop uslubda tahlil qilinadi. Unda tarixiy roman tushunchasi, uning nazariy asoslari, rivojlanish bosqichlari hamda yetakchi yozuvchilarning asarlari misolida  janrning  badiiy  xususiyatlari  yoritilgan.  Shuningdek,  mustaqillik  davrida tarixiy  romanlarning  yangi  talqinlari  va  zamonaviy  yo‘nalishlari  ko‘rib  chiqiladi. Tadqiqot natijasida tarixiy roman janrining milliy o‘zlikni anglash va tarixiy xotirani tiklashdagi ahamiyati asoslab beriladi.