G’ARB DAVLATLARIDA TA’LIM INTEGRATSIYASI - Hamroyeva Zilola Hikmatovna,; Yuldasheva Gulmira Kamolovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  G‘arb  davlatlarida  ta’lim  integratsiyasi masalasi, uning nazariy asoslari, amaliy qo‘llanilishi va natijalari tahlil qilinadi. Ta’lim integratsiyasi  ko‘p  qirrali  jarayon  sifatida  ko‘rib  chiqilib,  unda  inklyuziv  ta’lim, fanlararo  yondashuv  hamda  innovatsion  o‘qitish  usullarining  uyg‘unligi  yoritiladi. Tadqiqotda G‘arb mamlakatlari ta’lim tizimlarida barcha o‘quvchilar, jumladan turli ehtiyoj  va  imkoniyatlarga  ega  bo‘lgan  shaxslar  uchun  sifatli  ta’limga  teng  kirishni ta’minlash  masalalariga  alohida  e’tibor  qaratiladi.  Shuningdek,  nogironligi  bo‘lgan o‘quvchilarni  umumta’lim  muhitiga  integratsiya  qilish,  ta’lim  jarayonida  axborot texnologiyalaridan  foydalanish  hamda  fanlararo  integratsiya  asosidagi  o‘qitish yondashuvlari  tahlil  etiladi.  Maqolada  AQSh,  Buyuk  Britaniya  va  Yevropa  Ittifoqi mamlakatlarida qo‘llanilayotgan siyosiy yondashuvlar, institutsional strategiyalar va ilg‘or  tajribalar  ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqot  natijalari  ta’lim  integratsiyasi  ijtimoiy inklyuziyani kuchaytirishi, o‘quv natijalarini yaxshilashi hamda tanqidiy fikrlash va hamkorlik ko‘nikmalarini rivojlantirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi. Shu bilan birga, resurslar  yetishmasligi,  o‘qituvchilarning  tayyorgarlik  darajasi  va  siyosiy mexanizmlarni  takomillashtirish  zarurati  kabi  muammolar  ham  mavjudligi  qayd etiladi. Xulosa qilib aytganda, samarali ta’lim integratsiyasi pedagogik innovatsiyalar, institutsional qo‘llab -quvvatlash va inklyuziv qadriyatlar uyg‘unligini talab etadi.