YOSHLARNING OLIY O’QUV YURTIGACHA BO’LGAN KASBIY TAYYORGARLIGIDA INTEGRATSION JARAYONLAR - Hamroyeva Zilola Hikmatovna,; Yuldasheva Gulmira Kamolovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  yoshlarning  oliy  o‘quv  yurtigacha  bo‘lgan kasbiy  tayyorgarligida  integratsion  jarayonlarning  nazariy-metodologik  asoslari, amaliy  ahamiyati  hamda  zamonaviy  ta’lim  tizimidagi  o‘rni  kompleks  tarzda  tahlil etiladi.  Xususan,  ta’limning  turli  bosqichlari  –  maktabgacha  ta’limdan  boshlab umumiy o‘rta, o‘rta maxsus va kasb  – hunar ta’limi tizimlari o‘rtasidagi uzviylikni ta’minlashda  integratsiyaning  roli  ochib  beriladi.  Maqolada  fanlararo  integratsiya, ta’lim va ishlab chiqarish o‘rtasidagi hamkorlik, raqamli texnologiyalarni joriy etish hamda  kompetensiyaga  asoslangan  yondashuvlarning  yoshlarning  kasbiy shakllanishiga  ta’siri  chuqur  yoritiladi.  Shuningdek,  integratsion  jarayonlarning samaradorligini oshirishda dual ta’lim tizimi, amaliy mashg‘ulotlar, stajirovkalar va kasbga yo‘naltirish mexanizmlarining o‘rni alohida ko‘rsatib o‘tiladi. Mehnat bozori talablariga mos, raqobatbardosh va mustaqil fikrlovchi mutaxassislarni tayyorlashda nazariya va amaliyot uyg‘unligini ta’minlash zarurligi asoslab beriladi. Xususan, o‘quv dasturlarini modernizatsiya qilish, kasbiy kompetensiyalarni erta shakllantirish, ta’lim jarayoniga innovatsion va raqamli texnologiyalarni keng joriy etish, hamkorlikning institutsional mexanizmlarini kuchaytirish kabi masalalarga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqot natijalari yoshlarning kasbiy o‘zini anglash, ongli kasb tanlashi va keyingi bosqichdagi  ta’lim  jarayonlariga  muvaffaqiyatli  moslashuvini  ta’minlashda integratsion jarayonlarning muhimligini ko‘rsatadi. Mazkur maqola ta’lim siyosatini ishlab  chiquvchilar,  pedagoglar,  ilmiy  tadqiqotchilar  hamda  kasbga  yo‘naltirish sohasida faoliyat yurituvchi mutaxassislar uchun amaliy va nazariy ahamiyatga ega bo‘lib,  yoshlarning  kasbiy  tayyorgarligini  yangi  bosqichga  olib  chiqishga  xizmat qiladi.