2-TUR QANDLI DIABETNI STEM CELL TERAPIYASI ORQALI DAVOLASH SAMARADORLIGINI O‘RGANISH - Xodjamova Gulbaxor Adhamjon qizi,; Orifov Ramziddin Husniddin o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA 2-tur  qandli  diabet  (T2QD)  global  sog‘liqni  saqlash  tizimida  eng  dolzarb metabolik kasalliklardan biri hisoblanadi. Ushbu kasallik insulin rezistentligi va beta-hujayralar  funksional  yetishmovchiligi  bilan  xarakterlanadi.  An’anaviy  davolash usullari  peroral  gipoglikemik  vositalar  va  insulin  terapiyasi  kasallikni  to‘liq remissiyaga olib kelmaydi, balki simptomatik nazoratni ta’minlaydi. So‘nggi yillarda regenerativ  tibbiyot  yo‘nalishida,  xususan,  ildiz  hujayralar  terapiyasi  istiqbolli yondashuv sifatida keng o‘rganilmoqda. Mazkur tadqiqotda 2-tur qandli diabet bilan kasallangan  bemorlarda  mezenximal  ildiz  hujayralari  transplantatsiyasining  klinik samaradorligi  baholandi.  Tadqiqotda  120  nafar  bemor  ishtirok  etdi  va  ular  nazorat hamda eksperimental guruhlarga ajratildi. Olti oylik kuzatuv davomida glyukozaning och  qoringa  darajasi,  HbA1c,  insulin  sezgirligi  va  beta-hujayra  funksiyasi ko‘rsatkichlari  tahlil  qilindi.  Natijalar  shuni  ko‘rsatdiki,  stem  cell  terapiyasi qo‘llanilgan guruhda  HbA1c darajasi o‘rtacha 1.8  foizga pasaydi, insulin sezgirligi sezilarli darajada oshdi va ayrim bemorlarda insulin ehtiyoji kamaydi. Ushbu natijalar regenerativ terapiyaning istiqbolli ekanligini ko‘rsatadi.