MUHAMMAD AMINXO‘JA MUQIMIY SATIRASIDA KORRUPSIYA VA IQTISODIY MUAMMOLARNING TANQIDI - Xayrullayeva Zebiniso Abdug‘ani qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada XIX asrning ikkinchi yarmi va XX asr boshlarida yashab ijod etgan o‘zbek satirik shoiri Muhammad Aminxo‘ja Muqimiy (1850–1903) asarlarida korrupsiya,  mansabdorlarning  poraxo'rligi  va  iqtisodiy  zulm  mavzularining  badiiy ifodalanishi  ilmiy  jihatdan  o‘rganilgan.  Muqumiyning  satirik  she’rlari  o‘z  davri ijtimoiy-iqtisodiy muammolarining haqqoniy ko‘zgusi sifatida tahlil qilinib, ulardagi ijtimoiy  tanqid  metodlari,  obrazlar  tizimi  va  til-uslub  xususiyatlari  ochib  berilgan. Tadqiqot  shuni  ko‘rsatadiki,  shoir  o‘z  satirasida  feodal  va  mustamlaka  davri mansabdorlarining  poraxo‘rligi,  soliq  zulmi  va  xalq  qashshoqligini  qoralash  orqali zamonasining eng keskin ijtimoiy muammolarini poetik mahorat bilan aks ettirgan.