TURLI DAVLATLARDA AMALGA OSHIRILAYOTGAN MAKTABGACHA TA’LIM ISLOHOTLARINING SAMARADORLIGINI QIYOSIY O‘RGANISH VA BAHOLASH - SHIRIN BERDIYEVA XOLYOROVNA (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA   Mazkur  tadqiqot  turli  davlatlarda  amalga  oshirilayotgan  maktabgacha  ta’lim islohotlarining samaradorligini qiyosiy tahlil qilishga bag‘ishlangan. Unda rivojlangan va  rivojlanayotgan  mamlakatlar  ta’lim  tizimlarida  joriy  etilgan  islohotlarning mazmuni, pedagogik yondashuvlari hamda ularning bolalar rivojlanishiga ta’siri ilmiy asosda  o‘rganiladi.  Tadqiqotda  maktabgacha  ta’lim  sifatini  oshirishga  qaratilgan strategiyalar,  davlat  siyosati,  o‘quv  dasturlari  yangilanishi  va  pedagog  kadrlar salohiyatini rivojlantirish masalalari tahlil qilinadi. Shuningdek,  islohotlarning  amaliy  natijalari  bolalarning  kognitiv,  ijtimoiy  va emotsional rivojlanish ko‘rsatkichlari asosida baholanadi. Qiyosiy yondashuv orqali turli  mamlakatlarda  qo‘llanilayotgan  modellar  o‘rtasidagi  o‘xshashlik  va  farqlar aniqlanadi hamda ularning samaradorlik darajasi ilmiy jihatdan asoslanadi. Tadqiqot natijalari maktabgacha ta’lim tizimini takomillashtirish va ilg‘or xalqaro tajribalarni milliy ta’lim tizimiga tatbiq etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.