OPTIMAL BOSHQARISH MASALALARINI YECHISH UCHUN IZOXRON USUL VA UNI PONTRYAGIN MAKSIMUM PRINTSIPI YORDAMIDA TATBIQ ETISH - Mamatova Zilolaxon Xabibulloxonovna,; Abduvahobova Muslima, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  dinamik  tizimlarning  optimal  boshqarish masalalarini yechishda qo‘llaniladigan izoxron usul batafsil tahlil qilinadi va uning amaliy tatbiqi aniq misol asosida ko‘rsatiladi. Izoxron variatsiya — bu vaqt chegaralari  t0 va  tf  qat'iy  saqlangan  holda,  faqat  holat  va  boshqaruv  trayektoriyalari  kichik variatsiyaga  uchratiladigan  klassik  variatsion  hisob  usuli  bo‘lib,  uning  yordamida Pontryagin maksimum printsipi qat'iy matematik asosda keltirib chiqariladi. Maqolada Gamilton funksiyasi, qo‘shma o‘zgaruvchilar va kanonik tenglamalar tizimi yordamida masala yechilishining bosqichma-bosqich algoritmi keltiriladi. Nazariy tahlil natijalari kosmik  apparatning  bir  o‘lchamli  optimal  harakat  masalasi  misolida  amalda qo‘llanilib,  optimal  boshqaruv  funksiyasi,  qo‘shma  o‘zgaruvchi  va  trayektoriya analitik usulda topiladi.