TIJORAT BANKLARI TOMONIDAN KICHIK BIZNES SUBYEKTLARIGA TAKLIF ETILAYOTGAN KREDIT MAHSULOTLARI. - Miraxmedov Davron Abduganiyevich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Bugungi  kunda  global  iqtisodiy  transformatsiyalar,  raqamlashtirish jarayonlarining jadallashuvi hamda moliyaviy bozorlarning chuqurlashuvi sharoitida kichik  biznes  subyektlarining  iqtisodiyotdagi  o‘rni  tobora  ortib  bormoqda.  Kichik biznes iqtisodiy tizimning eng moslashuvchan va innovatsion segmenti sifatida yangi ish o‘rinlarini yaratish, ichki talabni kengaytirish hamda eksport salohiyatini oshirishda muhim rol o‘ynaydi. Shu bilan birga, mazkur sektorning barqaror rivojlanishi ko‘p jihatdan  moliyaviy  resurslarga,  xususan  bank  kreditlariga  erkin  va  tezkor  kirish imkoniyatiga bog‘liqdir. O‘zbekiston sharoitida ham kichik biznesni qo‘llab-quvvatlash davlat iqtisodiy siyosatining ustuvor yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. So‘nggi yillarda tijorat banklari tomonidan  taklif  etilayotgan  kredit  mahsulotlari  tarkibining  kengayishi,  jumladan mikromoliya  kreditlari,  investitsion  kreditlar,  tezkor  kreditlar  va  raqamli  kreditlash instrumentlarining  joriy  etilishi  ushbu  sohani  rivojlantirishda  muhim  omil  bo‘lib xizmat qilmoqda. Biroq amaliyot shuni ko‘rsatmoqdaki, kichik biznes subyektlarining moliyalashtirish tizimida hali ham bir qator muammolar mavjud bo‘lib, ular orasida kredit resurslarining yuqori qiymati, garov ta’minoti talablarining murakkabligi hamda kreditlash  jarayonlarining  yetarli  darajada  soddalashtirilmaganligi  alohida  ajralib turadi.