TIJORAT BANKLARIDA KICHIK BIZNESNI MOLIYALASHTIRISHDA FAKTORING XIZMATLARIDAN FOYDALANISH DARAJASI. - Usmonov Abrorxon Alixon o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Hozirgi  global  iqtisodiy  sharoitda  kichik  biznes  subyektlari  iqtisodiy  o‘sish, bandlik  va  innovatsiyalarni  rag‘batlantirishda  muhim  o‘rin  tutadi.  Biroq  ushbu subyektlarning asosiy muammolaridan biri — qisqa muddatli moliyaviy resurslarga bo‘lgan ehtiyojni qondirishdir. An’anaviy kreditlash mexanizmlari ko‘pincha garov ta’minoti,  yuqori  foiz  stavkalari  va  murakkab  tartib-taomillar  bilan  bog‘liq  bo‘lib, kichik  biznes  uchun  cheklovlar  yaratadi.  Shu  nuqtai  nazardan,  faktoring  xizmatlari muqobil moliyalashtirish instrumenti sifatida alohida ahamiyat kasb etadi. Kichik  va  o‘rta  biznes  subyektlarini  moliyalashtirishda  tijorat  banklari tomonidan  qo‘llanilayotgan  instrumentlar  tarkibida  faktoring  xizmatlari  alohida ahamiyat kasb etadi. Jahon amaliyotida faktoring kichik biznesning aylanma kapital muammosini hal etuvchi asosiy mexanizmlardan biri sifatida keng qo‘llanilayotgan bo‘lsa-da, O‘zbekiston bank amaliyotida ushbu xizmatdan foydalanish darajasi uzoq vaqt  davomida  past  bo‘lib  kelgan.  So‘nggi  yillarda  raqamli  platformalar,  elektron hisob-faktura  tizimi  va  savdo  operatsiyalarining  shaffoflashuvi  natijasida  faktoring xizmatlarining amaliy qo‘llanishi sezilarli darajada faollasha boshladi.